Schengen vize türleri de aşağıdaki gibidir.
1) A tipi Schengen Vizesi (Transit Vize)
A tipi vize, havaalanlarında size transit geçiş için olanak sağlamaktadır. Seyahat amacıyla yolculuk esnasında aktarmalı yolculuk yapılacaksa kullanılan ya da alınan vize türüdür.
Schengen’e üye olan ülkelerin havaalanlarının uluslararası transit alanlarından, asıl gidilecek olan ülkeye aktarmalarda kullanılan “havaalanı transit vizesi” de Schengen vizesi kapsamındadır. Yunanistan Schengen vizesi, alınmış olan vizenin geçerli olduğu süre içerisinde size diğer Schengen ülkelerini ziyaret etme fırsatı da verir. Burada önemli olan nokta, seyahat edeceğiniz ülkeye giderken yolculuk esnasında geçeceğiniz ülkenin sizden transit vize isteyip istemediğidir. Gideceğiniz ülke sizden vize istemiyorsa bile aktarmalı bir yolculuk gerçekleştirecekseniz transit vize almanız gerekiyor. Örneğin otobüs ile Makedonya’ya gidecekseniz, Makedonya (Fyrom) Türk vatandaşlarından vize istemez. Makedonya yolculuğu esnasında, Yunanistan’dan geçmeniz gerekiyor ve Yunanistan’ın sınırlarından sadece geçecek olsanız bile bu transit vizeyi almanız gerekiyor.
2) C tipi Schengen Vizesi
Bahse konu olan Schengen ülkesine 90 günlüğüne giriş hakkı sağlar. Bu vize türü, turistik, ziyaret, kültür-spor amaçları içeren kalış hakkı sağlamaktadır.
3- D tipi Schengen Vizesi (Ulusal Vize)
Schengen ülkelerine çalışma, eğitim, öğrenim veya sürekli oturum izni almak amacıyla gidenlere verilen Schengen vize türü olup, D tipi vize olarak da bilinir.
Schengen vizesi tek girişli veya çok girişli olarak verilebilir. Tek girişli Schengen vizesi alan kişi bir Shengen bölgesine sadece belirli bir süre içinde girebilir. Çok girişli vize ise Schengen bölgesine istenildiği zaman giriş ve çıkış yapmaya imkan sağlar. Belirli bir zamanda, belirli bir amaçla Schengen ülkesinde daha uzun süre bulunmak zorunda olanlara (öğrenim, çalışma vb.) oturma izni başlığı altında uzun süreli vize verilebilmektedir. Diğer taraftan çok girişli ulusal Schengen vizesi ile diğer ek vize koşullarının gerektirdiği kurallara bağlı olunmaksızın Schengen bölgesinde seyahat edilebilir.
Bahse konu olan Schengen ülkesinde 90 güne kadar çalışma, girişimcilik, eğitim, aile birleşimi vb amaçlarıyla kalış hakkı vermektedir.
4-Uzun Süreli Vize
Bahse konu olan Schengen ülkesinde 90 günden fazla daimi oturum veya uzun dönem çalışma/okuma iznini kapsar.
Tüm Schengen vizeleri için gereken bir takım belgeler vardır. Schengen ülkesine giderken vize istenmesinin en önemli sebebi, gideceğiniz ülkede amacınızı gerçekleştirip döneceğinize dair konsolosluğu ikna etmektir. Bu yüzden sunacağınız belgeler ikna edici olmalı ve tamamen gerçek olmalıdırlar.
Vize Reddi
Vize başvurusu yaptıktan sonra ilgili ülkeden vize reddi alırsanız bunun nedenini konsolosluktan öğrenmeniz çok zordur.
Vizelerin ret edilmesinin en büyük sebebi eksik evraklar, iyi doldurulmamış formlardır. Vize başvurusu karmaşık ve üç bilinmeyenli denklem gibidir çoğu zaman… Profesyonel hizmet alınmadığı takdirde vize reddi alma ya da çok kısa süreli vize alma ihtimali yüksektir. Üstelik bir kez vize reddi alınırsa, aynı şekilde başvurulduğu takdirde tekrar ret alma ihtimali çok yüksektir. Vize Merkezi kaliteli hizmet anlayışıyla; vize konusundaki yılların deneyimi ve uzman kadrosuyla vize almanız önündeki engelleri sizin için aşacak, size hızlı ve kolay bir şekilde vize alacaktır.
Tek Tip Schengen Vizesi
Turistik gezi, ticari toplantılar, aile, arkadaş veya akraba ziyareti amaçlı yapılan seyahatler bu grupta toplanır.
Tek Tip Schengen vizesi, alındığı ülkede belirli bir zaman aralığında ve ülkeye giriş tarihinden itibaren 180 gün içinde, 90 güne kadar konaklamaya imkan verir. Vizeyi alan kişi, 90 gün içinde belirli bir zaman aralığında Schengen ülkelerine seyahat edebilir.
Sınırlı Bölgesel Geçerliliği Olan Vize
Sadece vizeyi veren Schengen ülkesine seyahat edilmesine olanak tanıyan bir vize türüdür. Vize başvurusunda bulunurken, seyahat edilecek olan Schengen ülkeleri özellikle belirtilmelidir.
Schengen Vizesi (C) ile Ulusal Vize (D) Arasındaki Fark Nedir?
Schengen Vizesi (C) kişiye, tüm Schengen Bölgesi’nde altı ay içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme hakkını tanımaktadır. Tanzim edilen vizeler, maksimum 5 yıla kadar geçerli olabilmektedir.
Ulusal vizeler (D) 90 günü aşan ikamet süreleri için; örneğin aile birleşimi, Almanya’da çalışmak veya üniversite eğitimini sürdürmek gibi amaçlarda, verilmektedir.