Schengen Hakkında Merak Edilenler Bu Yazıda

790
0
PAYLAŞ
“Schengen” Anlaşması’ndan adını alan Schengen Bölgesi, 26 farklı Avrupa ülkesini kapsamaktadır. Bu ülkelerin iç sınırları arasında diğer üye ülkelerle herhangi bir ayrım yoktur. Sınırsızlık ilkesi; insanların, malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest ve sınırsız hareketi için ortaya çıkan bir kavramdır.
Schengen Bölgesi aracılığıyla; Avrupa ülkeleri arasındaki sınırlar sadece 26 üye ülkenin 400 milyondan fazla vatandaşına tanınan bir haktır. Ülkeler ortak seyahat ve hareket haklarını paylaştıkları için pasaport veya sınır kontrolü yoktur. Ülkeler arası otobüs seferleri, tren yolculukları veya kişisel araçlar ile ulaşım gerçekleştirilebilir.

 

Schengen Vizesi ile Hangi Ülkelere Girilebilir?
Schengen vizesi sahibi olmanız demek Avrupa’da bulunan çoğu ülkeye ekstra vize almanız gerek kalmadan girebilmeniz demektir. Bu ülkelere girmeniz için kalış sürenizi içinde kapsayan en az 6 aylık pasaportunuz ve Schengen vizeniz olması yeterlidir. İngiltere Avrupa ülkesi olmasına rağmen Schengen vizesi ile girişi yoktur ve kendine ayrı farklı bir vize prosedürü uygulamaktadır. Schengen ile girebileceğiniz ülkeler; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn’dır.

Schengen Vizesi Almak Bir Zorunluluk Mudur?
Schengen ülkeleri arasında bulunmayan ve Avrupa birliği üyesi olmayan ülkeler için, bu ülkelere giriş çıkış yaparken Schengen zorunludur. Yeşil pasaportu olanların bu şekilde bir vize almaları gerekmemektedir. Fakat bordo pasaportlular için ülkenin vizesi mutlaka alınmalıdır.
Schengen Vizesi Varken Türkiye Çıkışı Nasıl Olur?
Schengen vizenizi aldıktan sonra, yukarıda belirtilen ülkelerin tümüne giriş yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Örneğin Yunanistan vizesi özellikle İzmir’den yarım saatte gidilen, Sakız Adası gibi yakın mesafeli toprakları nedeniyle hızlı vize veren bir ülkedir. Hal böyle olunca bazı Schengen ülkeleri, Yunanistan vizesi ile ülkesine girmeye çalışanlara sorun çıkarabilir. Özellikle Almanya bu konuda biraz hassastır ve kendi ülkesi üzerinden başvuru gerçekleşmiş olmasını isteyebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here