İBB Başkanı Topbaş, İstanbullulara 5 yeni metro hattının müjdesini verdi.
Yeni metro hatlarının müjdesini veren Topbaş, Başakşehir, Kayaşehir, Bağcılar, Kirazlı, Küçükçekme, Halkalı, Kaynarca, Pendik, Tuzla, Çekmeköy, Taşdelen, Sultanbeyli, Ümraniye, Ataşehir, Göztepe olarak belirlendiğini söyledi.
Üsküdar-Çekmeköy Metrosu’nun Üsküdar-Yamanevler arasında bulunan 9 istasyonu mayıs ayında açacaklarını, 30 Ağustos’ta ise hattın tamamiyle hizmete gireceğini belirten Topbaş, şöyle devam etti: “Bu hattın devamı olacak iki hattın ihalesini de yaptık. Ümraniye’den Göztepe’ye de metro yapıyoruz.Biliyorsunuz ki 87 km’lik bir havaray projemiz var. 2019’un sonunda raylı sistemlerin oranı yüzde 28’e kadar ulaşacak. Böylece Londra ile Paris’i geride bırakıyoruz. 3. Havalimanı’nın bulunduğu yerden kent içine erişim noktasında Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmakta olduğu Gayrettepe’den itibaren bir metro var. Bizim de buna ek yapacağımız Vezneciler’den Arnavutköy’e ve 3. Havalimanına gidecek metro hattı var.”
YENİ HATLAR
Bağcılar-Kirazlı-Küçükçekme–Halkalı: 9.7 km
Başakşehir-Kayaşehir: 6 km
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe: 12 km
Çekmeköy-Taşdelen-Sultanbeyli: 17.8 km
Kaynarca-Pendik-Tuzla: 12 km
Beşiktaş-Sarıyer Metrosu gibi bir çok metro hattı, Kabataş’ta yerin altından yapılan transfer merkeziyle birleştirilecek.
Sahil yolunun da yeraltına alınması planlanıyor. Metro Karaköy-Şişhane istikametine uzatılarak Hacıosman-Yenikapı Metrosu’na eklenecek. Üsküdar ve Kabataş arasında bir yaya tüneli projesi devreye sokulacak. İçinden bisikletle de geçilebilecek. Elektrikli sistem de olacak.
Topbaş, “Haliç Sualtı Karayolu Tüneli ile Tarihi Yarımada’yı Beyoğlu ile birleştireceğiz. Deniz seviyesinin 8.5 metre kadar altına inşa edilecek. 6 şeritlik köprü 900 metre uzunluğunda olacak. Haliç çevresine yeşil alanlar kazandırılacak. Atatürk Köprüsü kaldırılacak. 24 adet aktarma alanı ile 6 otogar planladık. İstinye-Çubuklu Feribot Hattı devreye girdii tam 8 dakika sürüyor. Boğaz ve kıyılardaki deniz taşıtlarının düzenli parklanması için İstinye ve Tarabya’da tekne park projesi hayata geçti. Ayrıca yeni liman planları var.