Estonya’da E-Oturum ile Alacağınız Akıllı ID Kart ile Ne Yapabilirsiniz, Özellikleri Nelerdir?
- Dijital kimlik tanımlama tespiti ve güvenli servislerde kimlik doğrulayabilirsiniz.
- Tüm doküman ve sözleşmelere dijital imza atabilirsiniz.
- Belgelerin doğruluğunu dijital olarak onaylayabilirsiniz.
- Dosyalarınızı şifreleyebilirsiniz.
- Dijital imzanızın el ile attığınız imzadan farkı yoktur, Estonya’da bir şirket olarak dünyanın her yerinde yüz yüze yapacağınız anlaşmalarda atacağınız imza ile dijital imza legal olarak aynı hükmündedir. Estonya’nın başlattığı e-oturumun ilerleyen yıllarda Avrupa genelinde kullanmak için gerekli düzenlemeler yapıldığını da bu arada hatırlatmak isterim.
Detaylı Bilgi ve İletişim İçin Tıklayınız.
- Size verilecek olan ID kart 2048-bit şifrelemesini kullanıyor. ID Kartta bulunan mikroçip doğrulama için 2 güvenlik sertifikasına sahip. Birinci şifre PIN1 doğrulama amaçlı, ikinci şifre PIN-2 dijital imzada kullanılıyor. PIN1 4 haneli bir rakam iken PIN2, 5 rakamdan oluşuyor.
- E-Oturum size herhangi bir vatandaşlık statüsü vermez. Türkiye’de bazı blog yazılarında E-Residency kelimesinin E-Vatandaşlık olarak çevrildiğini okudum. Böyle bir fiziksel vatandaşlık durumu kesinlikle olmayacaktır. Herhangi bir fiziksel oturum hakkınız yoktur. Estonya’ya veya Avrupa Birliği ülkelerine giriş hakkı vermez. E-Oturum ID kartını fiziksel bir oturum kartı olarak kullanamazsınız, herhangi bir seyahat belgesi olarak sunamazsınız. E-Oturum kartından herhangi bir fotoğraf da bulunmamaktadır.
E-Oturum Başvurusuna Başlamadan Sizden İstenecek Gerekli Bilgiler
- İsim ve diğer kimlik bilgileriniz
- Pasaport fotoğrafınızın taranmış dosyası
- Kimliğinizin taranmış dosyası
- E-Oturuma neden başvurduğunuza dair açıklayıcı bir yazı. Sınır güvenliği ve polis tarafından yapılacak araştırmada bu bilgileriniz kullanılacaktır.
- 100 Euro ID kart ücreti. Kredi kartı ile ödeyebiliyorsunuz.
- Kartınızı teslim alacağınız adres